"Adıyaman'da Mermer Üreticiliği" toplantısı yapıldı

TÜMMER’ in, Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Derneği ile birlikte organize ettiği “Adıyaman’ da Mermer Üreticiliği” konulu toplantı 12 Ekim 2018 Cuma günü Adıyaman’ da yapıldı.

Toplantıya Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, AK Parti Adıyaman Milletvekillerinden Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, CHP İl Başkanı Deniz Çakmak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, TÜMMER Başkanı Raif Türk, Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Coşkun Atız ve çok sayıda mermer ocağı işletmecisi ve kamu görevlileri katıldı.

Adıyaman’dan çıkarılan mermerin hem ile hem de ülkeye kattığı değerin konuşulduğu toplantının açılışını gerçekleştiren Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Coşkun Atız, “Mermerciler sektörü şuan oldukça büyük bir aile olmuştur. Bu büyüme inşallah her geçen gün gittikçe büyüyerek devam edecektir. Bu toplantımızın gerçekleşmesine vesile olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, “Türkiye Madenciler Derneği kamu ve özel sektör kuruluşları tarafından 1948 yılında kurulmuş ve bu tarih itibariyle 70. yılını kutlamaktadır. Sektörümüz, en eski ve en köklü sivil toplum kuruluşudur. 1975 yılına kadar bugünkü Türkiye ihracatçılar birliklerinin görevini üstlenmiş ve madenciliği kontrol ve mekanizmasını sağlamıştır.

Bildiğiniz gibi madencilik dünyanın en meşakkatli, en zor ve en riskli sektörlerin başında gelmektedir. Çok zordur ama o kadar da onurlu ve saygın bir meslektir, dünyada saygınlığı oldukça yüksek olan bir meslektir.

Sektörümüzün tabi önünde birçok engeller vardır. Bu engelleri açtığımız zaman Türkiye’nin mevcut potansiyelini değerlendirmek ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamak mümkündür. Gerçekten ithal girdisi olmadan ithalata bağımlı olmadan ihracat yapabilen yegâne sektörlerden biridir. Bu yüzden de sektörün üretimin desteklenmesi ve önünün açılması son derece önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

TÜMMER Başkanı Raif Türk ise yapmış olduğu konuşmada, “Uzun yıllardır mermer sektörü ile ilgileniyorum. Yaklaşık 30 yıl kadar önce Doğu ve Güneydoğu’da sadece Elazığ’da bir mermer ocağı çalışmaktaydı. Bugün ise bölgemizde mermer firmaları ve mermer fabrikaları var. Sadece Diyarbakır’da 15 fabrikamızın olduğunu biliyorum. Adıyaman’da da irili ufaklı fabrikalar yapılmaya başlandı. Ancak önemli olan fabrikalarımızın ekonomik bir şekilde çalıştırılması ve bunların ekonomimize katkı sunacak hale getirilmesidir” ifadelerini kullandı. Türk, konuşmasına şöyle devam etti “İhtisas OSB konusu her zaman istenen sonucu veremeyebiliyor, sektör bileşenleri ile ayrıntılı bir şekilde konuşulması gerekiyor. Blok mermer, işlenmiş mermer satışı konusuna gelince, dünyanın belirli bir ithalat hacmi var, isteseniz de bu miktarların üzerinde işlenmiş mermer satamazsınız, yani hiç blok satmayalım işleyerek satalım diyemeyiz. Blok satmazsak ülkemiz mermerciliğini yok ederiz. Dünya piyasasında çok büyük çabalarla geldiğimiz yeri kaybederiz. Rakamsal verilerle hazırladığımız raporumuzu Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Sanayi Başkanımıza takdim edeceğiz.” Mermerle ilgili yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini söyleyen Türk, Sayın Vekillerimizden bu konuyla ilgili destek istediğini ve destek sözünün geldiğini ifade etti.

Adıyaman’da OSB kurma çalışmalarında olduklarını dile getiren Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, “Mermer ilimiz için önemlidir. Mermer günümüzde 3.ya da 4.sırada yer alan bir sektör olarak görünüyor.

Ben buna inanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde mermer sektörü daha çok ön sıralarda yerini alacak. Biz yılda 12 bin mermer kütlesi taşıyan araçları Mersin Limanına gönderiyoruz. Yaptığımız hesaplar ile yılda 42 milyon dolar bir kazanç elde etmiş bulunuyoruz. Valimizin direktifleri ve milletvekillerimizin de destekleri ile bu sektörü nasıl ön plana getiririz hesapladık ve bundan dolayı da bir mermer ihtisas OSB’sini kurma çalışmasına başladık. Hamdolsun şimdi OSB yerimizi belirledik. Valimizin de önerileriyle mermer OSB’nin başkanı olarak şu an bulunmaktayım” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bu toplantının Adıyaman’da gerçekleştirilmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduk. Mermercilik sektörü gerçekten çok zor şartlarda çalışmayı gerektiren bir sektördür. Adıyaman’ın mermercilikte gerçekten iyi bir konuma geldiğini biliyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, “Mermer gerçekten Adıyaman için oldukça önemli bir ürün. Bu tüm yeraltı kaynaklarının Türkiye ekonomisine katkı sunması gerek ve bu son dönemlerde yerli ve milli kaynakları ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Mermer konusunda da Adıyaman’ın daha iyi bir düzeye gelmesi konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu ülkede güzel şeyler olursa hepimiz mutlu oluruz. İyi standartları yakalarsak hepimiz daha iyi bir şekilde refah düzeyi yüksek bir konumda yaşamış oluruz” şeklinde konuştu.

Adıyaman mermerinin tescillenmesi gerektiğini vurgulayan Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise, “Adıyaman’da mermer OSB’sini belediyemiz ve Ticaret Sanayi odamızda birlikte kurduk. Bakanlıktan gelecek olan imzalar sonrası mermer OSB’si ile beraber Adıyaman’a katkıda bulunmuş olacağız. Sadece Adıyaman’a değil ülkeye de katkı sunmuş olacağız. OSB ile birlikte mevcut olan istihdam sayısı daha da yükselecektir. Her ilin, her ülkenin nasıl tescillenmiş ürünleri varsa bizde mermeri tescilleyeceğiz. Adıyaman mermer konusunda işaretlenmesi gerekiyor. Ne olursa olsun Adıyaman mermerini Adıyaman’a tescillememiz gerekiyor” diye konuştu.

Maden Mühendisi ve İSG Uzmanı olan Abidin GÜMÜŞ, “Adıyaman’ da Mermer Üreticiliği” konulu sunumunda Adıyaman Emperadorunun keşfinden günümüzdeki ihracat değerlerine kadar olan süreyi anlatarak, “Dünyada ticari isimi Emprador olarak bilinen bu mermer cinsinin, ilk olarak İspanya daha sonraları Türkiye, Suriye ve Lübnan’da farklı renk tonu ve dokularda üretildiğini, ülkemizdeki Emperador üretimlerinin Bandırma, Bursa, Karadeniz (Bartın-Karabük), Adıyaman, Mersin, Konya ve Antalya bölgelerinde yapıldığını” söyledi. Yıllık ortalama blok ihracatının 350-400 bin ton civarında olduğunu ifade eden Gümüş, 2 milyon metrekarenin üzerinde de ebatlı üretimi yapıldığını ifade etti.  Gümüş sözlerine şöyle devam etti:

Mermercilik sektörünün gelişmesiyle beraber Adıyaman’da nakliye, otelcilik, sanayi, gıda gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektörün gelişimine direkt ve dolaylı yönden katkı sağlamıştır. Sektör ile ilde yeni iş kolları gelişmeye başlamış, 2006 yılının başlarında ilde yok denilecek kadar az olan tır sayısı 750 adet civarına ulaşmıştır. Nakliye sektöründen geçimini direk sağlayan kişi sayısı ortalama 1500 civarıdır.

Dünya piyasalarında marka haline gelen taşımız; sürdürülebilirliği, verimliliği, homojen yapısı gibi özellikleri başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışı pazarlarda özellikle projelerin tercih edilen ve aranan taşları arasına girmiştir. Bu zamana kadar üretici firmalarımız tarafından ebatlı ve blok olarak dünyada 50’nin üzerinde ülkeye ihracatının gerçekleşmesi marka değerimizin tescili anlamına gelmiştir.

13 Ekim 2018 Cumartesi günü, ülkemizin dört bir yanından gelen Mermer Derneklerimizin Başkanları ve Yönetim Kurulumuz ile birlikte Mermer Ocakları gezildi. İlk ziyaret, geçtiğimiz haftalarda hain saldırının olduğu mermer ocağına yapıldı. Her bir ziyaret, her olumsuzluğa karşı birlik/beraberliğin getirdiği güç ile umut oldu.

Toplantı ve Ziyaretlere;

Raif TÜRK                              TÜMMER Y.K. Bşk.,

Ali EMİROĞLU                       TMD Y.K. Başkanı, TÜMMER Y.K. Üyesi,

İsmet BEKTAŞ                       TÜMMER Y.K. Üyesi, Burdur Mermerciler Derneği Y.K. Üyesi,

Abdülcelil KILINÇ                 TÜMMER Y.K. Üyesi, Denizli Mermerciler Derneği Y.K. Üyesi,

Ali SEYRAN                           TÜMMER Y.K. Üyesi, Elazığ Mermerciler Derneği Başkanı,

Zeki ÖZDEMİR                       TÜMMER Y.K. Üyesi, Sivas Mermerciler Derneği Başkanı,

Süleyman BALIBEY               TÜMMER Y.K. Üyesi,

Nuri KUNTEL                          TÜMMER Y.K. Üyesi, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı,

Ragıp YAŞLI                           TÜMMER Y.K. Üyesi,

Hakkı ARSLAN                       TÜMMER Y.K. Üyesi, Burdur Mermerciler Derneği Başkanı,

Hasan KURT                           Bucak Mermerciler Derneği Başkanı,

Zeki TUTAL                             Diyarbakır Mermerciler Derneği Başkanı,

Coşkun ATIZ                           Adıyaman Mermerciler Derneği Başkanı,

Esin OZGAN                           TÜMMER Genel Sekreteri,

Yüksel CANKURTARAN         TÜMMER / TMD Danışmanı

ve Adıyaman, Elazığ ve Diyarbakır’ da faaliyet gösteren mermer firmalarının mühendisleri katıldı.