Koza Altın İşletmeleri 'En İyi Takım Ödülü'nü kazandı

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen 2. Maden Kurtarma Yarışması 20-23 Eylül 2022 tarihleri arasında İzmir'de bulunan Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni'nde gerçekleştirildi. ‘En İyi Takım Ödülü’nü Koza Altın İşletmeleri kazanırken, Çayeli Bakır İşletmeleri ikinci ve ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler üçüncü olarak yarışmayı tamamladı. 

Türkiye madencilik sektöründe arama-kurtarma konularında yüksek bilinç oluşturulması ve ekiplerin afetlere müdahale kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla TMD tarafından düzenlenen ‘Maden Kurtarma Yarışması’nın ikincisi Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Anagold Madencilik, Çayeli Bakır İşletmeleri, Demir Export, ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler, Koza Altın İşletmeleri, Lidya Madencilik, Polyak Eynez, Türkiye Kömür İşletmeleri, TÜMAD Madencilik, Tüprag Efemçukuru Altın Madeni şirketlerinin kurtarma ekipleri organizasyona yarışmacı olarak katıldı.

Acacia Maden İşletmeleri, Dedeman Madencilik, Dimin Madencilik, Eti Bakır, Eti Krom, Gübretaş Maden Yatırımları, Gümüştaş Madencilik, Limak Çimento ve Öksüt Madencilik ise yarışmada gözlemci olarak yer aldı. 

Ekipler beş kategoride yarıştı

Maden kurtarma ekipleri, dört gün boyunca gerçekçi senaryolar üzerinden performans sergilediler. 10’ar kişiden oluşan ekipler, yerli ve yabancı hakemlerin gözetiminde yer altı, yer üstü, araç kazalarına müdahale ve ilk yardım, takım yetkinlikleri ve kimyasal olaylara müdahale olmak üzere beş kategoride yarıştı. 

Dereceye giren takımlar ise 23 Eylül 2022 Cuma akşamı, Dikili Park Arena’da gerçekleştirilen töreninde açıklandı. ‘En İyi Takım Ödülü’nü Koza Altın İşletmeleri kazanırken, Çayeli Bakır İşletmeleri ikinci ve ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler üçüncü olarak yarışmayı tamamladı.

“Yarışmanın kazananı madencilik sektörü ve ülkemiz oldu”

Yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, “Sorumlu madencilik anlayışımızın temelini iş sağlığı ve güvenliği oluşturuyor. Maden kazalarında ve doğal afetlerde koordineli müdahale son derece önemli. Bu etkinlik de sektörümüz için bir yarışmadan ziyade, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve ortak hareketi ifade ediyor. Bu etkinlik sayesinde maden kurtarma ekipleri ortak dil oluşturuyor, bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşıyor. Tabii ki bundan sonra tek bir maden kazası veya ulusal afetin yaşanmasını istemeyiz. Ancak bu tür olumsuzluklar yaşandığında maden kurtarma ekiplerimizin tek vücut olarak hareket edeceğini bilmekten büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. Yarışmanın kazananı madencilik sektörü ve ülkemiz oldu.” dedi.

“Maden kazalarına ve afetlere hazır olmak bizim için çok önemli”

‘En İyi Takım Ödülü’nü kazanan Koza Altın İşletmeleri’nin Kurtarma Ekibi Kaptanı Hasan Çullu da, “Elbette birinci olmayı her ekip ister. Ancak, bizler de dahil olmak üzere, bu etkinliğe katılan hiçbir ekip bunu bir yarışma olarak görmüyor. Yarışmayı, maden kurtarma ekiplerinin bir araya gelip, kaynaştığı son derece faydalı bir organizasyon olarak değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem kuşağında bulunuyor ve 2020 yılında İzmir’de büyük bir deprem yaşadık. Maden kurtarma ekiplerimiz, 2019 yılında gerçekleştirilen ilk Maden Kurtarma Yarışmasından birbirlerini tanıdıkları için bu depremde daha koordineli biçimde çalışma imkanı buldu. Hem maden kazalarına hem de bu tür afetlere hazır olmak bizim için çok önemli. Başta ekip arkadaşlarım olmak üzere etkinliğe katılan tüm maden kurtarma ekiplerini kutluyorum.” şeklinde konuştu. 

2. Maden Kurtarma Yarışması Kazananları:

• 2. Maden Kurtarma Yarışması En İyi Takım / Koza Altın İşletmeleri

• 2. Maden Kurtarma Yarışma İkincisi / Çayeli Bakır İşletmeleri

• 2.Maden Kurtarma Yarışma Üçüncüsü / ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler

• En İyi Yerüstü Solunum Seti Kullanan Ekip / Anagold Madencilik 

• En İyi Yeraltı Solunum Seti Kullanan Ekip / Demir Export

• En İyi İlkyardım Ekibi / Koza Altın İşletmeleri

• En İyi Takım Güvenliği Ekibi / Lidya Madencilik

• En İyi Takım Yetkinliği Ekibi / Tüprag Efemçukuru Altın Madeni 

• En İyi HAZMAT Ekibi / Koza Altın İşletmeleri

• En İyi Araç Kazasına Müdahale Ekibi / ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler 

• En İyi Endüstriyel Yangına Müdahale Ekibi / TKİ

• En İyi Yeraltı Müdahale Ekibi / TKİ

• En İyi İlkyardımcı / Koza Altın İşletmeleri

• En İyi Kaptan / Çayeli Bakır İşletmeleri 

• En İyi Yeni Kaptan / Polyak Eynez

• En İyi Yeni Takım / TÜMAD Madencilik

• 2. Maden Kurtarma Yarışması Özel Ödülü / Seher Oran (ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler) - Kübra Yılmaz (Çayeli Bakır İşletmeleri) - Gizem Toran (TÜMAD Madencilik)