TMD Krom Çalıştayı düzenledi
Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından maden sektörünün önemli temsilcilerinin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu’nun katılımıyla Krom Çalıştayı düzenlendi.
The Marmara Taksim Otel’de 8 Temmuz’da 75 kişinin katılımı ile düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını, TMD Yönetim Kurulu Başkanı Atılgan Sökmen yaptı. Sökmen, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kromun devlet tarafından önemli bir noktaya taşındığına dikkat çekti. Sökmen, konuşmasında “Dünya piyasalarında dalgalanmaların önüne geçmek için devlet, önemli tedbirler almış. Nitekim 1929 krizinde bile bütün piyasalar çökerken Türkiye’deki krom ihracatı o yıl ikiye katlamıştır. 1936 yılında kurulan Eti Bank ile Türkiye, dünya çapında da söz sahibi olmuştur” dedi.
Krom sektöründeki istikrarsızlık nedeniyle madencilerin sorunlarını ortaya koymaları amacıyla bu çalıştayı düzenlediklerini belirten Sökmen, “Bu çalıştay ile istikrarsızlığın önüne geçmenin yollarını tartışmaya açıyoruz. Kendimizi bu istikrarsızlıktan korumanın yolları var mıdır onları konuşacağız. Ayrıca bu çalıştay ile madencilerin birbirlerini tanımalarını da sağlama amacındayız” dedi.
Sökmen’in konuşmasının ardından düzenlenen iki oturumda, yerli ve yabancı sektör temsilcileri, krom, ferrokrom ve paslanmaz çelik üretimi ve sektörün sorunlarıyla ilgili ayrıntılı sunumlar gerçekleştirdi.
2. oturumda, kürsüye davet edilen ETKB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, ülkemizde paslanmaz çelik tesisi olmadığı için ithal etmek durumunda kaldığımızı belirterek Türkiye'de elektrik fiyatlarını dünya seviyesinde olduğunu ve yakın gelecekte bunda artış olmayacağını elektrik fiyatlarının 6 sent/kwh civarında olduğunu söyledi. “Ülkemizde entegre paslanmaz çelik tesisisin kurulması gerekiyor. Türkiye’nin de bu alanda söz sahibi olması şart” dedi. Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Yörükoğlu, güvenli madenciliğin yol haritasının çıkarılması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Yörükoğlu, Enerji Bakanlığının, güvenli madenciliğin adımlarının oluşturulması amacıyla sektörü bir araya getirip, bir organizasyon yapılacağının da haberini verdi. Yörükoğlu, son olarak, krom üreticileri olarak, sektörün sorunlarını kendilerine iletmelerini ve daha sık bir araya gelmeyi umduklarını dile getirdi.
Oturumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde en çok tartışılan konu ise, ferrokrom ve paslanmaz çelik tesislerinin kurulmasının gerçekçi olup olmadığıydı. Çalıştay’ın sonlanmasının ardından TMD Yönetim Kurulu Başkanı Atılgan Sökmen, konuşmacılara katılım sertifikası takdim etti. Takdim töreninin ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Çalıştay sonuç raporu daha sonra ilgililer ile paylaşılacak.
Çalıştay sunumları aşağıdadır.